Tilbakemeldingsverktøy har vokst frem ut ifra
Behandlere som ikke benytter systematiske tilbakemeldinger, evner i liten grad å forutsi utfall av behandling eller risiko for drop-out. Selv godt trente terapeuter har 30-50 prosent i behandling som ikke har nytte av behandlingen. Dette er kostbart. Ikke bare for brukerne, men også for helsetjenestene. Det er anslått at behandling som ikke virker, eller til og med forverrer situasjonen for brukerne, utgjør 60-70 prosent av de totale utgiftene i helsesystemet. (Kilde: NAPHA)
FIT og PCOMS (BON) egner seg særlig i møte med barn og unge. Det hjelper oss til å skreddersy hjelpen bedre og raskere få frem hva som er vanskelig. Vi kan følge med på endring. Skjemaet kan introduseres som en temperaturmåler: "Før vi går i gang vil jeg gjerne at vi tar temperaturen på hvordan du har det." Mange kommuner har implementert tilbakemeldingsverktøy i sine tjenester og har skåringsverktøy på nettbrett.
Du finner nyttig informasjon og ressurser på NAPHA sine sider om tilbakemeldingsverktøy
Her er en oversikt over tilbakemeldingsverktøy i bruk i Norge, hentet fra ROP sine sider over kartleggingsverktøy:
– BON
– CORE-OM (om norsk oversettelse) [Nettside CORE-OM]
– EQ-5D (Brukere utenfor de nasjonale medisinske kvalitetsregistrene må ta kontakt med EuroQol.org før de tar i bruk EQ-5D) [Nettside EQ-5D]
– FIT
– HoNOS
– INSPIRE (kortversjon & original) [Nettside INSPIRE]
– NORSE (Dynamisk tilbakemeldingssystem som løpende tilpasser seg pasientens svar innenfor problem- og ressursområder.)
– OQ-45.2 (Ta kontakt på e-post: sales@oqmeasures.com, og informer om antall ansatte som skal bruke det og antall pasienter pr år, så får du pris på bruk av norsk versjon) [Eksempler fra OQ-45.2: Spørreskjema & Feedbackrapport]
– SF-RAND-36v2 (ta kontakt med Quality Metric for å avklare kost/lisensavtale på norsk versjon) (norsk SF-RAND-36v1) (helserelatert livskvalitet)
Publisert av styret, 22. juli 2022