Både hos barn og voksen er det viktig å utrede evnenivå. Lavt evnenivå er en normalvariasjon av menneskelig fungering, men kan gjøre det vanskelig å fungere i samfunnet. Alt fra selvbetjeningskasser til Bank-ID kan by på store problemer. Det er indikasjoner på stor grad av underdiagnostisering av lavt evnenivå. Vi vet at 1 av 10 i fengsel hadde intellektuell funksjonsnedsettelse, men at det oppdages bare i 1 av 3 tilfeller (Søndenaa (2009). Vi oppdager bare halvparten i barnehage og på helsestasjon (Trygg i Trondheim, Lars Wickstrøm).
Betegnelse: Psykisk utviklingshemming brukes ikke lenger i fagmiljøet, istedet er det riktigere å snakke om intellektuell funksjonsnedsettelse (kommer i ICD-11) eller kognitiv funksjonsnedsettelse.
Kartlegging: Det viktigste spørsmålet for å fange opp intellektuell funksjonsnedsettelse, er å spørre etter karakterene i skolen og faglig fungering.
Utredning: En ujevn kognitiv profil er vanlig. Det anbefales å ikke låse forståelsen til skårene og tallene. Om funksjonsnivået er veldig lavt skal det vektlegges mer enn skårer. Vi bør tolke kvalitativt i stedet for kvantitativt og vektlegge adaptiv fungering. Beskrivelsene i DSM-V er bra og bør brukes.
Verktøy: Vineland, ABAS-II, HASI og SKILL (Det viktigste spørsmålet: Hvordan gikk det på skolen?)
Diagnose:
Det er tre diagnosekriterier, hvorav nummer to er den viktigste.
Mange syns det er vanskeligere å sette en diagnose om intellektuell funksjonsnedsettelse enn alle andre diagnoser. Da ender vi lett i bekreftelsesbias fellen. Vi begynner å lete etter bevis på at pasienten ikke har lavt evnenivå: «Gir så god blikk kontakt» «Virker så kvikk». Men evnenivå syns ikke, og mange fungerer godt sosialt og emosjonelt, og har likevel store funksjonsproblemer. Å få en diagnose og en forklaring kan bidra til at flere får riktig hjelp og forståelse fra omgivelsene (Tonje Elgsås, 2019: «Psykologers overtro» https://psykologtidsskriftet.no/debatt/2019/04/psykologers-overtro)
Borderline intellektuell fungering
Det er også viktig å avdekke kognitive vansker selv om kriteriene ikke er fylt.Pasienter med borderline intellektuell fungering (BIF) har mange av de samme vanskene og behovene. Det gjelder 14- 15 % av befolkningen. Det er høyere risiko for både frafall, psykisk lidelse, rus og personlighetsforstyrrelser, og vansker med skole og familieliv.
Behandling
Ofte vil ordinært behandlingstilbud ikke være hjelpsomt eller nyttig. I stedet bør det gis mer praktisk hjelp og støtte for å lette funksjonsvanskene og fremme fungering.
Tilleggsvansker
Det er vanlig med tilleggsvansker. Pasienter med intellektuell funksjonsnedsettelse er mer utsatt for somatiske lidelser, mer er utsatt for traumer og seksuelle overgrep (40-50 %), og mer utsatt for angst, depresjon og tilleggsvansker som nevroutviklingsforstyrrelser. Å ha adhd, autismespektervansker, eller språkvansker i tillegg er vanlig. Diagnostisk overskygging handler om at vi overser vansker og tillegger det lavt evnenivå, istedet for å undersøke symptomene. Mange pasienter har redusert evne til å rapportere om opplevelser og vansker – også ved verbale gode ferdigheter.
Behandling:
Personer med lavt intellektuell funksjonsnedsettelse kan nyttiggjøre seg de samme intervensjonene som andre, med tilpasninger. Tilrettelegging kan handle om:
Å kun bruke tradisjonell «snakketerapi» anbefales ikke (på grunn av pasientens vansker med abstrakt tenkning)
Kommunikasjon;
Lær mer: