Foredragene fra årskonferansen 14.- 15. oktober 2024 finner du her. Du kan laste ned presentasjoner og annet ressursmateriell. Savner du noe, kan du rette en direkte henvendelse til oss for å få presentasjonen tilsendt. Her kan du lese om foredragene og foredragsholderne:
Alle kommuner står overfor store ressursutfordringer og må våge å gjøre tøffe prioriteringer. Samtidig må vi ivareta utsatte grupper bedre. Hva er mulig å få til? Hvilke grep er avgjørende for å lykkes, og hvordan bør psykologer bidra? Kan vi skape en psykt god kommune?
Viviann Sandberg Larsen er psykologspesialist og konstituert kommunalsjef, virksomhetsområde psykisk helse og rustjenester, byrådsområde sosiale tjenester i Trondheim kommune.
Psykologer arbeid telles ikke med i kommunestatistikken. Vi vet ikke hva vi gjør, hvem vi hjelper, med hva eller hvor ofte. Arbeidet vårt kan ikke forskes på. Hvordan kan kodeverket for primærhelsetjenesten hjelpe oss til å bli synlige helt til topps? Om ICPC-2.
Felix og Even, fra BROR i Kristiansund, understreker viktigheten av å starte samtaler om mentale helseutfordringer tidlig i livet, spesielt for gutter. De ser frem til å dele sine verktøy og historier med oss, i håp om at det kan være til nytte i kommunalt arbeid med å fremme mental helse.
Felix Baldauf er bryter i verdenstoppen og kjent fra NRK-serien 'Hodet i klemme', hvor han modig og ærlig delte sine indre kamper og personlige erfaringer med et nasjonalt publikum. Felix valgte å bryte stillheten rundt menns mentale helse ved å åpent diskutere sine egne utfordringer, og dermed sette et sterkt eksempel.
Even Karpuz har fullført en mastergrad i likestilling og mangfold, hvor han fokuserte på menns egne fortellinger. Dette har ledet til utviklingen av konseptet 'BROR - menns mentale helse'.
Hvorfor er gutta, Gucci og cola viktigere enn karriere, kone og kids for «Ali»? Gjennom Ali prøver vi å bli kjent med en ny psykologisk problemstilling.
Usman M. Chaudhry er psykolog og spesialiserer seg i samfunns- og allmennpsykologi. Han jobber i Rask psykisk helsehjelp i bydel Stovner i Oslo kommuneI sitt formidlingsarbeid skyr ikke Chaudhry unna personlige erfaringer, observasjoner fra sitt kulturelle ståsted og tanker fra sin kliniske praksis for å sette søkelys på viktige temaer som tabu, skam og stigma relatert til psykisk helse og flerkulturelle miljøer. I 2023 debuterte han som forfatter med diktsamlingen «Kall meg pakkis, jeg vet du vil» som satte søkelyset på flerkulturelle menn og psykisk helse. Chaudhry ble tildelt Åse Gruda Skard-prisen 2023 for sitt arbeid.
Jørgen og Adrian fortalte om et oppsøkende prosjekt for å nå flere minoritetsspråklige gutter i bydel Stovner i Oslo. Hva kjennetegner arbeidsformene som virker? Hva må skje i praksis?
Jørgen Gulbrandsen er ungdomspsykolog og har jobbet ved Rask psykisk helsehjelp i Stovner i 4 år. Han har vært sentral i utviklingen av utadrettet og oppsøkende arbeid mot sårbare ungdom.
Adrian Lorentzen er ungdomspsykolog og har jobbet ved RPH Stovner i 2 år.
Hvordan kan vi hjelpe bedre, med fokus på overganger for barn/ungdom/unge voksne, foreldrefunksjon, rusbekymringer, og habiliteringstiltak i kommunen.
Tonje Elgsås er psykologspesialist med fordypning i habiliteringspsykologi. Tonje er ansatt 30 % i den barnepalliative enheten Leve Nå og 70% ved Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser. Hun har lang erfaring fra offentlig spesialisthelsetjeneste innen habilitering og psykisk helsevern. Tonje er leder i fagutvalget i habilitering ved Norsk Psykologforening. Som habiliteringspsykolog har Tonje spisskompetanse på å fremme helse, livskvalitet, mestring og tilhørighet hos personer med medfødte eller tidlig ervervede tilstander. Målet er størst mulig grad av selvstendighet og livskvalitet på egne premisser.
Hva er samfunnsnytten ved å jobbe med gravide og småbarnsforeldre med psykisk sykdom? Hvordan kan kommunen ha en systematisk innsats som gir ringvirkninger langt inn i fremtiden?
Kjersti Sandnes, PhD og psykologspesialist, har erfaring som «sped- og småbarnspsykolog» i Trondheim kommune, men jobber nå ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge- psykisk helse og barnevern, RKBU Midt-Norge.
Lene Sommerseth Hansen er kommunepsykolog ved Familieenheten i Vågan kommune i Lofoten. Før hun begynte å jobbe som kommunepsykolog i 2011, jobbet hun flere år ved Aline- og Frydenberg barnevernsenter i Oslo.
Vi er for første gang flere yngre enn eldre i verden, men lever vi i et aldringsvennlig samfunn? I flere tiår har forskere, politikere og andre sentrale premissleverandører visst at velferdstjenestene ikke vil tåle de demografiske endringene vi står overfor. Til tross for dette har vi sett få konkrete tiltak og lite virksom planlegging på eldrefeltet. Vi må alle bli aldringsaktivister nå, for å unngå at velferdsstaten kneler.
Anna Helle-Valle jobber som festivalsjef og konseptutvikler i Nasjonalt senter for aldring og helse. Hun er utdannet psykolog med en tverrfaglig doktorgrad fra musikkterapifeltet, og har som en av ytterst få psykologer i jobbet flere år i den kommunale eldreomsorgen. Helle-Valle omtaler seg som en ‘konstruktiv aldringsaktivist’ og viser gjennom sine originale, kritiske og vakre samarbeidsprosjekter hvordan vi kan bli et mer aldringsvennlig samfunn. Både Siste kapittel og Helle-Valle selv har flere ganger blitt nominert til Årets brobygger av Norsk Publikumsutvikling, og hun har med sine partnere i arkitektkontoret Local vunnet flere konkurranser for aldringsvennlige nabolagskonsepter. Helle-Valle har det siste året nådd over 2 millioner nordmenn med sin aldringsaktivisme, blant annet som gjest på Lindmo, i intervjuer i A-magasinet og Dagbladet, og gjennom flere innslag på TV2 og NRK radio. www.generasjonsfestivalen.no
Foredraget handler om vedtakspraksis i kommunen og gode modeller for organisering av psykisk helsehjelp til voksne – eksemplifisert av Fredrikstadhjelpa i Fredrikstad kommune.
Bjørn Anders Karstensen, seksjonsleder og konstituert psykologspesialist ved DPS Halden poliklinikk, og har bakgrunn som psykolog og leder i Harstad, Larvik og Fredrikstad kommune, samt i NAV Øst-Viken.
Ola og Ann-Elizabeth vil fortelle om prosjektet «Arbeidsfokus på Fastlegekontor» som er initiert av NAV Øst-Viken. Vi får høre om bakgrunn, resultater og andre erfaringer i Nannestad og i Sørumsand kommuner. Kanskje kan dette gi inspirasjon til andre psykologer som ønsker tettere samarbeid med fastleger?
Ann-Elizabeth Wiig er spesialist i klinisk arbeidspsykologi og jobber i Utviklingssenter for arbeid og psykisk helse i NAV. Hun har tidligere jobbet på Senter for jobbmestring både i Oslo og i Øst-Viken. Ved Sørumsand legesenter tester hun ut jobbmestrings-metodikken på et fastlegekontor.
Ola Halse Kneppe er psykologspesialist og har blant annet tidligere jobbet flere år i akuttpsykiatri og i OCD team og allmennpoliklinikk, og har tidligere i to perioder også jobbet som kommunepsykolog i Nannestad. Han er 60% fagleder i rus - og psykisk helsetjeneste i Nannestad og 40% i «fastlegeprosjektet» via NAV Nannestad Gjerdrum. Ola er opptatt av å fremme en tidlig, tverrfaglig innsats ovenfor personer som med sine psykiske plager har problemer med å stå i arbeid.
Alle kommuner skal i gang med systematisk samarbeid mellom helsetjenestene og barnevern. Ordningen heter Nasjonalt forløp for barnevern og skal sikre at barn og unge får kartlagt helseutfordringer når det er meldt bekymring. I Lørenskog kommune er de i gang. Psykolog Karl Kristian Torbergsen har skrevet spesialistoppgave om erfaringene så langt. Hva er suksesskriterier og barrierer for god samhandling som oppfyller kriteriene? Hvordan kan et samarbeid mellom kommunal helsetjeneste og barneverntjeneste se ut der du jobber?
Kristian Torbergsen er psykolog og jobber i Forebyggende psykisk helsetjeneste i Lørenskog kommune. Han har skrevet spesialistoppgave i samfunn- og allmennpsykologi om innføringen av nasjonale forløp for kartlegging av psykisk helse hos barn og unge som er i kontakt med den kommunale barneverntjenesten.
Workshop: Alle kommuner skal ha en psykisk helsetjeneste for barn og unge. Det går tydelig frem av veilederen. Hvordan bygge en tjeneste som er til hjelp? Hvilke strukturer og systemer må vi ha på plass? Hvordan bruke de folkene og tjenestene vi har? Lillestrøm psykisk helse- og familiestøtte vil fortelle hvordan de har utviklet sin tjeneste.
Tilla Helland – Psykolog med erfaring fra kommune- og spesialisthelsetjenesten for voksne, barn og unge Idun Marie Vilberg Ljønes – Klinisk barnevernspedagog med erfaring fra institusjon og kommunale helse- og barnevernstjenester. Begge er seksjonsledere i Psykisk helse og familiestøtte i Lillestrøm kommune. Tilla er leder for ungdomsseksjonen og Idun for barneseksjonen.
Jo Fiske, seniorrådgiver KS, er opptatt av livsmestring og hvordan alle instanser som arbeider med barn og unge følger opp det felles oppdraget man har fått gjennom oppvekstreformen. Hvilke tiltak på de ulike alderstrinn er det som virker, og hvordan kan man mobilisere foreldre og andre til å bidra med rett innsats til rett tid? Riktig kompetanse, verdier og holdninger må være på plass.
Jo Fiske jobber med lederutvikling og organisasjonsutvikling. Han legger særlig vekt på å utvikle helhetlige system i oppvekstsektoren, få tverrfaglig samhandling til å fungere og å få et felles fokus mot inkludering, forebygging og tidlig innsats. Han arbeider med resultatoppfølging, kriterietenkning og motiverende målstyring, spesielt med prosessene for god involvering og eierskap til mål. Ledelse og lærende organisasjoner er en viktig del av dette bildet. Jo arbeider også med oppdrag innen samspill politikk og administrasjon, og samarbeid mellom kommunale, fylkeskommunale og statlige instanser. Han har i tillegg flere oppdrag med utredning av barnehage og skolestruktur, der gevinsten skal være å finne struktur som gir økonomisk besparelse, men hvor kvaliteten opprettholdes eller bedres. Jo har også oppdrag med heltidskultur innen oppvekstsektoren.
Det er økt henvisningstrykk på psykiske helsetjenester. I framtiden blir det mangel på fagfolk, og vi må alle endre måten vi jobber på. Det varsles i Helsepersonellkommisjonen sin utredning (NOU 2023: 4 Tid for handling). Det trengs økt tillit mellom ulike aktører. Dette bør kommunepsykologer være med å ta ansvar for. Hvordan kan vi spre mest mulig psykologisk kunnskap ut fra knappe psykologressurser? Hvordan kan vi drive systemisk påvirkningsarbeid i egen kommune som kommer til nytte for både innbyggere, medarbeidere, ledere og lokalsamfunnet? I innlegget gis et eksempel på hvordan kommunepsykologer i mellomstore kommuner kan drive systemisk påvirkningsarbeid og på den måten utnytte den knappe psykologressursen.
Karianne Framstad Holden er ansatt som kommunepsykolog i Verdal kommune. Hun er utdannet organisasjonspykolog. I tillegg er hun psykologspesialist i klinisk barn og unge og i klinisk familie- og systemarbeid. Hun har jobbet i spesialisthelsetjenesten i 14 år og har 8 års erfaring som kommunepsykolog.