Det kan være nyttig å bruke kartleggingsverktøy som kan gi ytterligere informasjon om en persons utfordringer. Skåren må alltid vurderes sammen med annen informasjon, for eksempel personens egen opplevelse og ditt kliniske inntrykk. Det kan være tilstrekkelig å bruke helt enkle verktøy.
Med kartleggingsverktøy kan det være lettere å planlegge problemområder man skal jobbe med i behandlingen og vurdere effekten av hjelpen som gis. Du kan for eksempel administrere et kartleggingsverktøy ved inntak, under behandlingen og ved avslutning.
Vær imidlertid oppmerksom på at for de som har mottatt mye hjelp i spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten kan være et ork å måtte svare på enda et skjema. Noen har svart på mange ulike selvutfyllingsskjema og gjennomført ulike diagnostiske intervjuer. Vurder derfor om det er nødvendig med enda et skjema. Vil det tilføre noe nytt eller nyttig? Hva vil effekten av administrering av et skjema bidra til?
Tenk også over hvordan du presenterer skjemaet. Dersom man presenterer det som at man vil bruke informasjonen aktivt i behandlingen/oppfølgingen som gis, så vil det være større sannsynlighet for at klienten vil se nytteverdien av det.
Psykologer bør ha en verktøykasse med enkle kartleggingsverktøy for de vanligste lidelsene, og mer utdypende verktøy ved behov for å vurdere alvorlighet og risiko. Av og til er det riktig å gjøre grundigere kartlegging.
Skåringsverktøy, retninglinjer, rapporter, maler etc. Les her: Psykisk helsearbeid
Verktøyene BECK, BDI og BAI kan kjøpes fra Pearson and/or CheckWare.
ADHD er en nevroutviklingsforstyrrelse som ofte oppdages sent, spesielt hos kvinner. Mange utvikler sekundære vansker som følge av å ikke få tilstrekkelig hjelp og forståelse; som angst, depresjon, spiseforstyrrelse og utmattelse.
Når bildet er sammensatt med mange symptomer, er det viktig å ikke la hjelpen bli overfladisk symptombehandling der målet kun er symptomlette. Årsaken som kanskje må løses, kan være en primær- eller sekundærvansker, som feks. underliggende ADHD. Det kan være viktig å screene for ADHD dersom historikken tilsier det.
Nettsiden www.adhdnorge.no. har mye nyttig informasjon til klienter og klinikere.
Anbefalinger om bruk av kartleggingsverktøy er endret da det er avdekket at flere verktøy ikke har distribusjonsrett i Norge eller at det finnes nyere versjoner. Du kan lese mer HER